logo

Foliumzuur en vitamines: hoe bereid je je lichaam voor?

7 min.

Zwanger worden

10 april 2025

De belangrijkste punten:

  • Start op tijd met foliumzuur

    Begin minstens vier weken voordat je zwanger probeert te worden met foliumzuur om geboorteafwijkingen te voorkomen.

  • Gezonde voeding als basis

    Combineer supplementen altijd met een gezonde voeding vol groenten, fruit en volkorenproducten.

  • Persoonlijk advies

    Bespreek je specifieke vitaminebehoefte altijd met je huisarts of verloskundige om de juiste balans te vinden.

Wanneer je besloten hebt dat je graag zwanger wilt worden, wil je natuurlijk het beste doen voor jezelf en je toekomstige kindje. Een belangrijke stap daarbij is het voorbereiden van je lichaam met de juiste voedingsstoffen. Foliumzuur en andere vitamines spelen hierbij een essentiële rol. Maar waarom zijn deze vitamines zo belangrijk, wanneer moet je ermee beginnen, en hoe zorg je ervoor dat je er voldoende van binnenkrijgt? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten om je lichaam optimaal voor te bereiden op een gezonde zwangerschap.

Waarom foliumzuur essentieel is bij een kinderwens

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is een van de belangrijkste vitamines die je nodig hebt voordat je zwanger wordt. Deze vitamine helpt namelijk bij het voorkomen van ernstige geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje (spina bifida) en andere neurale-buisdefecten. Omdat deze afwijkingen al vroeg in de zwangerschap ontstaan, vaak nog voordat je weet dat je zwanger bent, is het essentieel om op tijd te beginnen met extra foliumzuur. Deskundigen adviseren daarom al vier weken voordat je zwanger probeert te worden dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Daarnaast is het verstandig om hiermee door te gaan tijdens de eerste tien weken van de zwangerschap.

Andere belangrijke vitamines bij het voorbereiden op zwangerschap

Naast foliumzuur zijn er nog andere vitamines en mineralen die belangrijk zijn wanneer je probeert zwanger te worden. Vitamine D, bijvoorbeeld, ondersteunt je immuunsysteem en draagt bij aan gezonde botten en spieren, zowel bij jou als bij je toekomstige kindje. Een tekort aan vitamine D wordt soms in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen, dus het kan zinvol zijn om je vitamine D-gehalte te laten controleren door je huisarts. IJzer is eveneens belangrijk, vooral omdat tijdens een zwangerschap het bloedvolume sterk toeneemt en voldoende ijzer helpt om bloedarmoede te voorkomen. Door gevarieerd te eten en eventueel aanvullend een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen te gebruiken, bereid je je lichaam optimaal voor op de zwangerschap.

Gezonde voeding als basis voor je vitamine-inname

Hoewel supplementen een goede aanvulling zijn, blijft een gezonde en gevarieerde voeding altijd de basis om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Eet daarom volop verse groenten, fruit, volkorenproducten en magere eiwitten zoals kip, vis en peulvruchten. Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool zijn bijvoorbeeld rijk aan natuurlijke folaten, de natuurlijke vorm van foliumzuur. Ook citrusvruchten, noten en avocado's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Door gezond en gevarieerd te eten, verbeter je niet alleen je algemene gezondheid maar ondersteun je ook je vruchtbaarheid en de ontwikkeling van je kindje tijdens de zwangerschap.

Wanneer begin je precies met vitaminesupplementen?

Het juiste moment om met foliumzuur te starten is ten minste vier weken voordat je stopt met anticonceptie of actief probeert zwanger te worden. Omdat veel vrouwen niet precies weten wanneer ze zwanger zullen worden, adviseren specialisten om zodra je een kinderwens hebt dagelijks foliumzuur te slikken. Andere vitamines zoals vitamine D en een complete zwangerschapsmultivitamine kun je eveneens al vroeg starten, maar overleg dit altijd even met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen je persoonlijk advies geven over de ideale samenstelling en dosering die bij jouw situatie past.

Wat doe je als je vergeten bent om vroegtijdig te beginnen?

Misschien ben je al bezig met zwanger worden of kom je er nu pas achter dat je eigenlijk eerder had moeten starten met foliumzuur. Maak je dan vooral niet te veel zorgen: het belangrijkste is dat je er nu mee begint. Ook als je net zwanger bent en je realiseert dat je nog niet gestart was met extra vitamines, kun je altijd direct starten. Hoe eerder hoe beter, maar elke dag telt en elke stap richting een gezondere zwangerschap helpt.

Kan het ook teveel worden: risico's van overdosering?

Hoewel het goed is om bewust met vitamines en supplementen om te gaan, geldt ook hier dat meer niet altijd beter is. Foliumzuur en vitamine D zijn relatief veilig in normale doseringen, maar het is verstandig om je altijd aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te houden. Gebruik daarom altijd speciale zwangerschapsvitamines of volg het advies op van je huisarts. Als je twijfelt of je bepaalde vitamines in voldoende mate binnenkrijgt of misschien juist te veel gebruikt, bespreek dit dan met een zorgverlener. Zij kunnen jou goed informeren over veilige grenzen en doseringen.

Extra aandacht voor bepaalde groepen vrouwen

Sommige vrouwen hebben extra behoefte aan vitamines of lopen meer risico op tekorten. Als je vegetariër of veganist bent, is het belangrijk om je vitamine B12-status goed in de gaten te houden. Deze vitamine komt voornamelijk voor in dierlijke producten, waardoor veganisten en vegetariërs hier extra aandacht aan moeten besteden. Ook vrouwen met spijsverteringsproblemen, zoals coeliakie of de ziekte van Crohn, lopen meer risico op tekorten en doen er goed aan hun voedingsstatus regelmatig te laten controleren. Heb je twijfels of vragen hierover, bespreek ze dan met een deskundige zoals je huisarts, verloskundige of een diëtist gespecialiseerd in zwangerschap.

Maak je niet te druk, maar wees bewust

Als je je lichaam goed voorbereidt op een zwangerschap, leg je daarmee een sterke basis voor de gezondheid van je kindje én jezelf. Foliumzuur en andere vitamines vormen daar een belangrijk onderdeel van. Tegelijkertijd is het belangrijk om jezelf niet onnodig veel stress op te leggen. Wees bewust, zorg goed voor jezelf, maar blijf vooral ook genieten van de bijzondere periode die voorafgaat aan je zwangerschap. Met de juiste aanpak en een positieve instelling zorg je dat je lichaam klaar is voor een gezonde start van jouw avontuur richting het moederschap.